Lucruri interesante despre caracatița gigant din Pacific

giant-pacific-octopus

Caracatiță gigantică din Pacificul de Nord este cea mai mare și mai lunga caracatiță din lume. După cum sugerează și numele, acest cefalopod mare trăiește de-a lungul coastelor din Oceanul Pacific de Nord.

Descriere

Ca și alte caracatițe, caracatița gigantică din Pacific prezintă simetrie bilaterală și are un cap bulbos, 8 brațe acoperite. Ciocul și radula se află în centrul mantalei. Aceasta caracatiță este, în general, roșiatic-maronie, dar celulele de pigmentare speciale pot ajuta animalul sa se camufleze. Ca și alte caracatițe, aceasta are sânge albastru, bogat în cupru, care o ajută să obțină oxigen din apă rece. Pentru o caracatiță din Pacific la vârsta adultă, greutatea medie este de 15 kg, iar lungimea mediu a brațului este de 4,3 m. Guinness World Records enumeră cel mai mare specimen cu o greutate de 136 kg, cu o lungime de braț de 9,8 m. În ciuda dimensiunilor mari, caracatița își poate comprima corpul pentru a intra aproape in orice crapatura.

Caracatita este cel mai inteligent nevertebrat. Este cunoscut faptul că se joacă cu jucării, deschide borcane, utilizează unelte și rezolvă puzzle-uri. În captivitate, ei pot distinge și pot recunoaște diferiți oameni.

Dietă

Caractițele sunt prădători carnivori care de obicei vânează noaptea. Animalul gigant din Pacific pare să se hrănească cu orice animal din gama sa de mărimi, inclusiv pești, crabi, scoici, mici rechini, alte caracatițe și chiar păsări marine. Aceasta apucă prada folosind tentaculele, apoi mușcă rupand carnea cu ciocul său dur.

Reproducere

Caracatița gigant din Pacific este specia de cu cea mai lungă durată de viață, de obicei trăiește în sălbăticie între 3 și 5 ani. În acest timp, are o existență solitară, reproducându-se o singură dată. În timpul împerecherii, caracatița masculină introduce un braț numit hectocotil în femele, depunând un spermatofor. Femelele pot stoca spermatoforul pentru câteva luni înainte de fertilizare. După împerechere, starea fizică a bărbatului se deteriorează. Se oprește din mâncare și petrece mai mult timp în apă deschisă.

După împerechere, femeia oprește vânătoarea. Ea plasează între 120.000 și 400.000 de ouă. Ea leagă ouăle de o suprafață tare, bate apă dulce peste ele, le curăță și îndepărtează prădătorii. În funcție de temperatura apei, ouăle eclozează în aproximativ șase luni. Femelele mor imediat după expulzarea ouălor. Fiecare ou este de aproximativ dimensiunea unui bob de orez, dar crește la o rată de aproximativ 0,9% pe zi. Deși multe ouă sunt așezate și eclozate, majoritatea sunt mâncate înainte de a ajunge la maturitate.